Behind the scenes - Sander van VORM

Ons Oostenburg ontwikkelen we samen. Wat komt erbij kijken om een wijk te bouwen en wie werken eraan mee? Sander van der Wolf, teamleider/ontwikkelmanager bij VORM Ontwikkeling B.V. trapt deze nieuwe reeks af.

Hoe werk je aan Oostenburg? 
"Ik ben vanaf de allereerst penstreep betrokken bij de tenderprocedures, in de aankoop van de gronden, het maken van de ontwerpen, het wijzigen van bestemmingsplannen, aanvragen omgevingsvergunningen, het verkopen van woningen, het verhuren van commerciele ruimten, het contracteren van aannemers, het bepalen van energiesystemen, opleveren van gebouwen, etc.

Ik ben eindverantwoordelijk voor de ontwikkeling Oostenburg namens VORM en ben dus overal van. Naast Oostenburg werk ik aan nog een aantal andere grote binnenstedelijke herontwikkelingen. Ik doe dit samen in een team van 5 collega’s, waarvan er drie dagelijks aan Oostenburg werken. De SOO kavel ontwikkelen wij in samenwerking met Steenwell, geleid door Sylvester Snijder."

Wat doet VORM op Oostenburg?
"Wij ontwikkelen en realiseren (en deel onderhouden) circa 1200 woningen, circa 150 parkeerplaatsen en circa 8.000m2 commerciële ruimten op Oostenburg, verdeelt over de SOO kavel en de kavels 3, 4, 5, 13, 11GH en de werkspoorhal. In totaal maken wij 50 unieke, duurzame, hoogwaardige gebouwen in de enorm korte periode 2017-2023 (van eerste penstreep tot oplevering laatste gebouw). Naast al deze gebouwen realiseren wij ook het openbaar gebied op de SOO-kavel en de semi-openbare groene tuinen en daken op diverse kavels. Dit doen wij samen met 8 architectenbureau’s, 3 landschapsarchitecten, 8 beleggers, 4 hoofdaannemers, 6 nevenaannemers en vele adviseurs en particuliere kopers.

In totaal voegen we in een enorm korte tijd circa 110.000m2 aan hoogwaardig volume toe, midden in het centrum van Amsterdam. Iets waar wij enorm trots op gaan zijn. Zo trots dat VORM haar eigen dependance zal openen op Oostenburg. Het echte resultaat gaan we echter pas ervaren in 2023 als alle groenvoorzieningen zijn gemaakt!"

Wat is straks het resultaat van je werk?
"Opleveren van een dorp in een stad."

Wat vind je het leukste aan je werk?
"Dat we – samen met honderden teamleden - iets tastbaars en moois achterlaten voor de toekomst, waar mensen hun geluk gaan vinden en wat als voorbeeld zal gelden voor vele andere gebieden in Nederland. Iets wat ik met trots aan mijn kinderen kan laten zien. Ook is het mooi dat ik nieuwe vriendschappen en relaties heb opgedaan door de ontwikkeling van Oostenburg. Dat maakt ons werk leuk!"

Ik ben trots op Oostenburg, want...
"dit is één van de mooiere, integrale gebiedsontwikkelingen in Nederland die op vele gebieden veel verder gaat dan wat we regulier gewend zijn. Denk aan bestaand vs nieuw, wonen vs commercieel, hoog vd laag, veel groen in combinatie met energieneutrale gebouwen, enorm compact parkeren, unieke gebouwen, complexe samenwerkingen, leuke startups, etc."

VORM heeft een mooie website over alle ontwikkelingen op Oostenburg: www.wonenopoostenburg.nl