Betrokken bewoners lopen mee met veiligheidsschouw

De gemeente organiseerde onlangs een veiligheidsschouw op het eiland Oostenburg. Er sloten ruim twintig betrokken bewoners zich aan, die meeliepen met o.a. politie, handhaving en Stadgenoot. De schouw bood een mooie gelegenheid voor bewoners om samen met deze partijen mee te denken over manieren om de veiligheid te verbeteren. In dit nieuwsbericht kunt u de belangrijkste vragen en antwoorden van de bewoners lezen, evenals de inzichten die zijn opgedaan tijdens deze vruchtbare bijeenkomst.

Tijdens de rondgang werden belangrijke onderwerpen aangekaart, zoals de problemen rond bedrijfs- en zwerfafval en de verlichting in het gebied. De aanwezigheid ervaarden inbreng van de bewoners als zeer waardevol. Dit resulteerde in een constructieve uitwisseling van vragen en antwoorden.

  • Wanneer gaat de stalen brug weer open?
    Op 25 mei 2023 is de brug weer neergelaten en geopend voor verkeer.
     
  • Over de nieuwe Zonnewendebrug rijden fietsers en auto’s en de brug komt uit op een stoep. Dat is niet veilig.
    Nu gaan er snelle (elektrische) fietsen overheen, is dit inderdaad niet veilig. Daarom zet de gemeente binnenkort hekken neer aan de kant van de Oostenburgerkade. Dit om de snelheid eruit te halen voor de fietsen. Tegelijkertijd wordt er een ontwerp gemaakt voor een lange termijnoplossing. Als dit ontwerp akkoord is en op haalbaarheid is getoetst, dan zal het worden uitgevoerd. Het doel is om aan beide kanten te zorgen voor een veilige situatie.
     
  • Hoe wordt het bedrijfsafval op Oostenburg opgehaald in deze tijdelijke en de uiteindelijke situatie?
    De ondernemer is verantwoordelijk voor het bedrijfsafval. Hij moet dit regelen zoals staat op de website van de gemeente Amsterdam. Het is belangrijk dat ondernemers die bedrijfsafval hebben tijdig een contract afsluiten met partij die het afval ophaalt.
     
  • Op dit moment is zwerfafval een probleem. Hoe vaak worden de bakken nu geleegd?
    De containers die nu op Oostenburg staan, worden één keer per week geleegd. Dat betekent helaas niet dat er geen overlast is van overmatig afval. Veel containers zijn slechts half gevuld als ze opgehaald worden. Maar soms raken containers verstopt of lijken ze vol, maar zijn dat niet. Dan zetten veel bewoners afval naast de bakken, wat weer een sterk aantrekkende werking voor overig vuil heeft. Met de uiteindelijke ondergrondse bakken - en goede communicatie - zou deze overlast te verhelpen zijn. Aankomende maanden zal hierop worden ingezet, maar dit vraagt ook medewerking van de bewoners op Oostenburg.
     
  • Komen er uiteindelijk prullenbakken op Oostenburg en kunnen die er nu al komen?
    In deze tijdelijke situatie worden er geen prullenbakken geplaatst, alleen grotere containers. Zoals in het Definitief Ontwerp openbare ruimte staat, komen er prullenbakken op locaties waar bankjes langs de kade staan. Deze bankjes worden geplaatst vlak voor het moment van overdracht van de openbare ruimte aan de gemeente. Als er uiteindelijk blijkt dat er geen genoeg prullenbakken op Oostenburg staan, zijn via de gemeente extra prullenbakken aan te vragen.
     
  • Wat is de planning van de oplevering van de openbare ruimte?
    Een klein deel van de openbare ruimte - naast het Inntel hotel - is al opgeleverd aan de gemeente. De rest van de openbare ruimte gebeurt in fasen. Na de zomer van dit jaar zal een groot deel van de VOC kade (tussen Van Reedstraat en Jan Kiststraat) inclusief zijstraten, Jacob Bontiusplaats en Issaac Tistingkade langs de Oostenburgervaart zijn opgeleverd en overgedragen aan de gemeente. De overige openbare ruimte gebeurt in diverse fasen. Het laatste deel rond VRR (Voormalig Rosa en Rita) en Buurtplein zal conform de huidige prognose in 2027 overgedragen zijn. De inrichtingstekening is te downloaden via deze link (groot bestand, even laten laden).
     
  • De Oostenburgermiddenstraat en de dwarsstraten zijn donker en ’s avonds voelt dat niet veilig.
    Nu de zomer er aan komt, zal dit niet direct een probleem zijn. Maar als de straat in de winter nog steeds te donker blijkt, dan moet dat worden aangepast. Daarom zal in oktober 2023 een nieuwe schouw worden georganiseerd om dit duidelijk te krijgen. Na de zomer van 2023 zal in de dwarsstraten van de Oostenburgermiddenstraat (Pieter Goosstraat en Soerapatistraat) de hangende verlichting geplaatst zijn. In de Jan Kiststraat en de Oostenburgermiddenstraat staat tijdelijke verlichting.
     
  • Kunnen er meer AED’s komen in het gebied?
    Het aanschaffen en installeren van een AED moet worden geregeld vanuit een VVE of via de corporatie. De gemeente heeft geen specifieke subsidie voor AED’s, maar heeft wel het algemene subsidietraject Centrum Begroot (link) waar een of meerdere AED’s zijn aan te vragen.
     
  • Zijn alle knoppen voor de fietsenbergingen nu afgedekt met een kap, zodat ongewenste gasten er niet binnen kunnen komen?
    Op de meeste locaties is deze knop inmiddels afgedekt met een kap. Er zijn op de schouw nog twee locaties gevonden waar de beheerder ook een kap voor regelt. Als er nog meer locaties zijn, dan wordt aangeraden contact op te nemen met de beheerder van het gebouw.
     
  • Waar is de stallingsplek van scooters en motoren?
    Het stallen van fietsen en scooters van bewoners dient in de eigen stalling van het betreffende bouwkavel gestald te worden. Zo is dit afgesproken met ontwikkelaars en eigenaren. De bezoekers kunnen de fiets/scooter parkeren op de daarvoor aangegeven openbare ruimte het geldt hier het algemene beleid van Amsterdam, zie hier.

Foto: Jos Heijnen

Foto: Jos Heijnen

Foto: Jos Heijnen