“Doordat élk gebouw anders is, ontstaat er een dynamisch gebied.”

Maak kennis met Robert en Maaike, de creatieve geesten achter het jonge ontwerpbedrijf: illus-straat. Ze hebben beiden een passie voor geschiedenis en architectuur en wonen al even in een appartement op Oostenburg. Niet voor niets, want dit is voor hen een plek met betekenis en daardoor een inspiratiebron voor hun illustraties.

Robert en Maaike zijn samen trotse eigenaar van illus-straat, waarbinnen hun interesses en kennis samenkomen. Robert: “Ik ben een ontwerper met een passie voor architectuur en stedenbouw. Ik ben verantwoordelijk voor het illustreren en produceren van de prints.” Maaike: “Ik studeerde Nederlandse taal en literatuur en heb grote interesse in de geschiedenis van architectuur. Daarom begon ik als historica en webredacteur dit ondernemersavontuur met Robert. We ontwerpen niet zomaar artistieke prints, maar integreren ook begrip van geschiedenis en taal. Hierdoor ontstaat een boeiende reis door zowel het verleden als het heden.”

Speciale betekenis

“We maakten vier ontwerpen van onze favoriete bioscopen: LAB111, Rialto, Kriterion en Studio/K”, vervolgt Robert. “We kozen bewust voor deze Amsterdamse locaties omdat ze een speciale betekenis voor ons hebben en het ook plekken zijn waar mensen graag naartoe gaan.” Maaike knikt en glimlacht als ze vervolgt: “Het zijn ook alle vier onafhankelijke filmhuizen die een bijzondere rol spelen in de buurt. We vonden het belangrijk en inspirerend om hier aandacht aan te geven. In de toekomst willen we onze collectie graag uitbreiden met andere gebouwen die iets betekenen voor een gemeenschap of iets vertellen over de geschiedenis van een buurt. Daarbij staan we zeker ook open voor samenwerkingen.”

Ontdekken van verhalen achter gevels

“Ik wil met mijn illustraties de essentie van een gebouw blootleggen”, aldus Robert. “Want architectuur gaat niet alleen om de functionele aspecten, maar juist ook om de vorm. Mensen zijn vaak druk en gehaast. Daardoor lopen ze regelmatig langs gebouwen zonder écht te kijken. Met mijn ontwerpen wil ik de architectuur onthullen die vaak verborgen blijft. Zo hopen we mensen aan te moedigen beter te kijken en de verhalen achter de gevels te ontdekken.”

Testament voor de toekomst

Maaike licht toe: “We duiken in de geschiedenis op zoek naar ontroerende, vreemde en grappige verhalen die een plek uniek maken. Het gebouw zelf is als het ware een tijdcapsule, een reflectie van de omgeving op dat specifieke moment. Daarbij stoelt ook architectuur op een bepaald moment in de geschiedenis en dient als een testament voor de toekomst. Daarom zijn onze illustraties niet alleen visuele weergaven, maar eerder verhalenvertellers die de context van een gebouw onthullen. Als bewoners deze illustraties van dichtbij willen zien, nodigen we hen graag uit om naar onze tentoonstelling te komen in Kriterion van donderdag 23 tot en met vrijdag 30 november.”

Bijdragen aan levendigheid

Met deze achtergrond is het niet gek dat Robert en Maaike hier op Oostenburg neerstreken. Robert: “We vinden dit gebied in ontwikkeling geweldig. Juist als een terrein leeg en kaal begint, kun je als bewoner bijdragen aan de levendigheid ervan. Het feit dat alle bewoners tegelijkertijd naar dit gebied verhuizen, zorgt voor een gedeelde verantwoordelijkheid. Dat maakt het leuk!”

Bruisende energie

Ook Maaike is enthousiast: “Oostenburg biedt niet alleen mooie architectuur, maar ook veel groen, zoals bomen op dakterrassen en de openbare tuinen waar je doorheen kunt wandelen. Het gebied is overladen met historie, maar ook met vernieuwing. Op de een of andere manier voel je hier een bruisende energie. Doordat élk gebouw anders is, ontstaat er een dynamisch gebied.”

Meer informatie?

Neem een kijkje op hun website www.illus-straat.nl