Mix van wonen en werken die bewoners verbindt

De keuze is gemaakt! Kavel 10 van de nieuwe stadswijk Oostenburg wordt ontworpen door het talentvolle architectenbureau Studio Maks. Wij zijn blij om samen met projectontwikkelaar David de Grauw van Stadgenoot en architect Marieke Kums te praten over de visie en plannen voor deze toekomstige parel van de stad.

“Stadgenoot ontwikkelt al een aantal jaren woningen op Oostenburg in Amsterdam”, trapt David af. “Langzamerhand begint dit eiland levendig, stads en gezellig te worden. Kavel 10 is een stuk grond dat je ziet als je Oostenburg op komt. Daarmee heeft dit kavel een bijzondere status.”

Breed aanbod gemeenschappelijke functies
“Hier komen 40 sociale huurwoningen”, geeft David aan. “Dit zijn grotendeels reguliere huurders en een klein deel is bestemd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naar verwachting start de bouw in 2025 en is de oplevering eind 2026. Bij de keuze van de architect zochten we naar een ontwerp van compacte appartementen in combinatie met een breed aanbod van gemeenschappelijke functies. Drie partijen presenteerden hun ontwerp en daarbij kwam architectenbureau Studio Maks als beste uit de bus. De ambitie van dit plan past ook binnen de nieuwe koers van Stadgenoot.”

Aandacht voor uitstraling
“Kavel 10 ligt aan één van de belangrijkste publieke ruimten van Oostenburg. Tegelijkertijd dient het als poortgebouw voor het hele gebied”, aldus Marieke. “We hebben veel aandacht besteed aan de verschijningsvorm: niet alleen voor de bewoners van kavel 10, maar voor alle inwoners van Oostenburg. Alle kanten zijn met veel aandacht ontworpen. Zo heb je nergens het gevoel dat je tegen een achterkant aankijkt. De gevels zijn als het ware elegante schermen tussen het openbare en privé deel van het pand. Tegelijkertijd is er grote verbinding tussen de woningen en de straat. Het gebouw gaat subtiel op in haar omgeving.” David vult aan: “We staan aan het begin staan van het ontwerptraject. Tijdens de verschillende fases staan we stil of de uitstraling van het gebouw goed past bij Oostenburg.”

Compact en duurzaam
“Elke woning heeft een buitenruimte”, vervolgt David. “Woningen zijn compact en slim ingedeeld. Tussen de woningen komt een flexibel deel voor gemeenschappelijke woonkamers of het uitbreiden van appartementen tot 3-kamer woning. Op de bovenste etages komen maisonnettes. Studio MAKS besteedde veel aandacht aan duurzaamheid. We werken deze ambities nog verder uit.”

Verbinding met buurtbewoners
“Ook spraken we intensief over de programmering van de begane grond”, onderstreept David. “De functies op de begane grond moeten van toegevoegde waarde zijn voor zowel de bewoners als voor de buurt. Een aantal van deze ruimtes liggen mooi aan het buurtplein waar hopelijk veel activiteiten georganiseerd worden. Al met al: we gaan voor een mix van wonen en werken die buurtbewoners verbindt."

Marieke Kums en David de Grauw