Hoogste punt bereikt van 203 sociale huurwoningen

Het hoogste punt is bereikt van de vier woongebouwen op kavel 6 van Oostenburg in het centrum van Amsterdam. Dat werd gisteren smakelijk gevierd op de bouwplaats. Hier ontwikkelt woningcorporatie Stadgenoot 203 sociale huurwoningen voor jongeren en ouderen. De woningen, die worden gerealiseerd door Heijmans, zijn naar verwachting eind 2023 klaar.

Jong & oud samen
Het nieuwe en grootste sociale wooncomplex op Oostenburg telt 173 studio’s – verspreid over drie gebouwdelen – voor een jongere doelgroep. Ook komt er een bouwdeel met daarin 30 betaalbare woningen voor senioren, dat aansluit op de woonwensen van de oudere stedeling. Zo is er met een brede galerij en collectieve ruimte op de begane grond voldoende ruimte voor ontmoeting. “We brengen jong en oud graag samen”, zegt Egbert Dekker, directeur Vastgoed & Ontwikkeling van Stadgenoot. “Dit is een mooie kans voor jongeren en ouderen met een bescheiden inkomen om te wonen in het centrum van Amsterdam. Je krijgt een goede, betaalbare en duurzame woning in een nieuwe, levendige en stoere stadswijk.”

Veilig & sneller bouwen
Duurzaamheid en veiligheid staan hoog in het vaandel: de gasloze woningen krijgen hoogwaardig geïsoleerde gevels en groene daken. In de plinten van drie van de vier gebouwen komen bedrijfsruimtes. Heijmans werkt met een prefab bouwsysteem. Hiermee belasten ze de omgeving zo min mogelijk met aanvoer van bouwmaterialen én machines. Bijkomend voordeel is dat ze op deze manier sneller en veiliger kunnen bouwen. “We proberen de impact op de omgeving zo veel mogelijk te beperken”, zegt Remco Melgert, directeur van Heijmans bouw. “Deze dynamische omgeving vraagt dan ook om hier in alle facetten rekening mee te houden. De gebouwen zijn ontworpen door NEXT Architects samen met de jonge architectenbureaus Urban Echoes en HOH Architecten. Zij zorgden voor een contrasterende architectuur, waarbij ieder gebouw zijn eigen identiteit kreeg. Toch vormt Kavel 6 één geheel.”

Maatschappelijk hart
De woningen op kavel 6 maken deel uit van het maatschappelijk hart op Oostenburg. Hier ontwikkelt Stadgenoot 400 sociale huurwoningen en 100 middenhuurwoningen in het centrum van Amsterdam voor jongeren, ouderen en bijzondere woonvormen voor bijvoorbeeld mensen met zorg en een woongroep met ouderen. Om elkaar te ontmoeten is er een buurtkamer en komt er een buurtplein dat samen met bewoners wordt vormgegeven. Oostenburg is een stadswijk voor iedereen.

Oplevering woningen
De woningen zijn naar verwachting eind 2023 klaar. Bewoners kunnen er vrijwel direct in. De studio’s en ouderenwoningen worden opgeleverd inclusief vloerbedekking, wandafwerking en complete keukens. De selectie van de bewoners vindt een paar maanden voor oplevering plaats via WoningNet Stadsregio Amsterdam.