Interessante talkshow laat licht schijnen op toekomst Oostenburg-Noord

Afgelopen week verzamelden geïnteresseerde bewoners en betrokkenen zich in de Buurtkamer Over de Brug tijdens de derde editie van een zeer goed bezochte talkshow. Diverse panelleden en het publiek gingen onder leiding van cultureel programmeur Eddy Appels van Stichting Over de Brug in debat over de toekomst van Oostenburg-Noord. Hier lees je een sfeerverslag.

Het programma zorgde voor een levendige discussie tussen de panelleden en het publiek, waarbij de verschillende perspectieven op de wijk naar voren kwamen. Samir Oassem, betrokken buurtbewoner en opiniemaker, uitte  zijn zorgen over de ontwikkeling van Oostenburg als een elitewijk. In een dergelijke wijk waar weinig diversiteit is kan maar moeilijk sociale cohesie ontstaan aldus Oassem. Rens Nijenhuis, projectontwikkelaar bij Stadgenoot, stelde daar tegenover dat voor Stadgenoot juist diversiteit en sociale cohesie een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van Oostenburg. De wijk is ook nog niet klaar, vooral het nieuwe Buurtplein zal gaan  dienen als een van de belangrijkste ontmoetingspunten van de wijk.

Knusse binnenstadsgemeenschap of stedelijke hotspot

Sander van der Ham, stadspyscholoog en onderzoeker van de 'Zachte Kaart van Oostenburg', bood een dieper inzicht in de sociale dynamiek van de buurt aan de hand van interviews met de bewoners. Zij zijn op zich redelijk tevreden over de wijk maar over het algemeen worden de woningen wel als klein ervaren, is er weinig groen en zijn er nog weinig ontmoetingsplekken. Stadssocioloog Joop de Haan vulde aan met het schetsen van een helder beeld van de twee mogelijke richtingen die de wijk zou kunnen nemen: een knusse binnenstadsgemeenschap of een levendige stedelijke hotspot. De Haan was onder de indruk van de ontwikkeling van de wijk, maar uitte zijn zorgen over de zeggenschap voor de buurt over de invulling van de grote hallen op het eiland.

Beter begrip van uitdagingen kansen

Het publiek werd actief betrokken bij het gesprek, met vragen en opmerkingen die de standpunten van de panelleden nog verder verrijkten. Na afloop van de talkshow werd er nog lang in informele sfeer nagepraat. Want het was duidelijk dat de toekomst van Oostenburg-Noord de vele aanwezigen bijzonder aan het hart gaat.

Volgende talkshow 25 april: cultuur op het eiland

Wil je meer weten over deze talkshow? Of wil je de volgende talkshow bijwonen op donderdagavond 25 april? Dat kan! Die avond in april staat het thema "cultuur op het eiland" centraal. Met onder andere sprekers van Drift Museum, Futures Photography Hub en de Buurtkamer. Je bent van harte welkom!

 

 

 

 

 

V.l.n.r.: Eddy Appels, Samir Oassem, Rens Nijenhuis, Joop de Haan en Sander van der Ham.

De talkshow was druk gezocht met geïnteresseerden van Oostenburg.