Journalist Mike Mulder stroomde door van sociale huur naar middenhuur

Journalist Mike Mulder stroomde door van sociale huur naar middenhuur. Hij vertelt hierover:

‘In 1992 ging ik studeren in Amsterdam. Aanvankelijk vond ik een huurhuis via mijn eigen netwerk. Maar ik was wel zo slim geweest om me al in 1995 in te schrijven bij de voorloper van Stadgenoot. Dat kwam me uiteindelijk goed van pas. Ik woonde samen en in 2008 liep mijn relatie stuk. Ik moest acuut een eigen woning. Kopen was geen optie, want als freelancer kreeg ik geen hypotheek. Toen herinnerde ik me die inschrijving. Ik kreeg met dertien jaar opgebouwde punten direct een sociale huurwoning aangeboden in de Rivierenbuurt.

Ik heb er jaren fijn gewoond, maar het huis was gehorig en er zat geen goede badkamer in. Er werd bovendien weinig geïnvesteerd in de woningen en de buurt.

In januari van dit jaar ben ik gaan rondkijken voor een grotere, modernere woning. Ik denk dat ik precies op het goede moment op de site van Stadgenoot keek. Daar stond dit nieuwbouwproject op Oostenburg vermeld. Ik heb meteen een profiel aangemaakt en me aangemeld. Je moet er bovenop zitten, snel reageren, maar ik had geluk. De verhuurmakelaar belde en ik had de eerste keus.

Daarna ging het snel. Ik was al bekend bij Stadgenoot, dus de administratie was snel rond. En wat in mijn voordeel werkte is dat ik een sociale huurwoning achterliet. Die maatschappelijke gedachte speelde bij mij ook mee: ik vind dat ik met mijn salaris – ik ben nu in vaste dienst – best wat meer huur kan betalen. Ik krijg er een mooiere, duurzame woning voor terug en een betere leefomgeving, maar ik bied iemand anders ook de kans om een wooncarrière te starten.’