Middenhuurwoningen op Oostenburg stimuleren doorstroming

Afgelopen maand heeft woningcorporatie Stadgenoot ruim 40 nieuwe middenhuurwoningen opgeleverd op Oostenburg, de nieuwe stadswijk in hartje Amsterdam. Deze woningen zijn voor 60 procent verhuurd aan mensen die een sociale huurwoning achterlaten. Romy is een van de nieuwe huurders in Werf Acht. Zij woonde al op Oostenburg, in een jongerenwoning. “Ik wilde graag iemand anders de mogelijkheid geven om in een sociale huurwoning te wonen. Ik vind het belangrijk dat als je het inkomen hebt, je kiest voor een woning die daarbij past. In mijn geval betekende dat nu doorstromen naar een middenhuurwoning."

Stadgenoot is verheugd dat de woningen in het middensegment op Oostenburg erg in trek zijn bij sociale huurders. De Amsterdamse woningcorporatie heeft de ambitie om de komende jaren veel woningen toe te voegen op bestaande en nieuwe locaties, ook binnen de ring, zoals op Oostenburg. Meer dan 75 procent daarvan zijn sociale huurwoningen, maar ze voegt ook woningen toe in het betaalbare middensegment om de doorstroming te stimuleren. Zo helpt Stadgenoot mee aan het oplossen van het woningtekort in Amsterdam en draagt ze bij aan een ongedeelde stad.

Samir: “Ik ben blij dat de huizen op een zo duurzaam mogelijke wijze gebouwd zijn en ook duurzaam voorzien worden van warmte." (foto: Jos Heijnen)

Ook buiten Amsterdam populair
Het woningtekort is een landelijk probleem. Dat blijkt ook uit de cijfers van Werf Acht: 40 procent van de sociale huurders verlaten hun Amsterdamse sociale huurwoning, de overige 20 procent komen van een sociale huurwoning buiten de stad. Ook zij voelen zich aangetrokken tot een middenhuurwoning op Oostenburg. Samir woonde in een oudere sociale huurwoning in Rotterdam. Hij ziet de voordelen van een nieuwbouwwoning: “Ik ben blij dat de huizen op een zo duurzaam mogelijke wijze gebouwd zijn en ook duurzaam voorzien worden van warmte. Voor mij is dit met de huidige klimaat- en energiecrisis van groot belang. Hiermee is onze buurt en mijn huis goed voorbereid op de toekomst."

 

Nieuwe huurder voelt zich thuis op Oostenburg (foto: Suzanne Blanchard).

Stadswijk voor iedereen
Oostenburg wordt een stadswijk voor iedereen. Van bewoners met lagere en hogere inkomens, ondernemers, horeca, kunstenaars, muzikanten, aangrenzende buurtbewoners tot bezoekers van buiten de stad. Hier gaat gebiedsregisseur Stadgenoot - samen met sociale, publieke en commerciële partners - tot en met 2026 een nieuwe wijk realiseren met circa 1.800 woningen. Er komt een mix van sociale, middensegment en vrije sector huurwoningen, koopappartementen, zelfbouwwoningen, recreatiegelegenheden en horeca.

Stadgenoot reikt sleutels uit aan nieuwe huurders op Oostenburg (foto: Suzanne Blanchard).