NEPROM-prijs 2024 uitgereikt aan Cruquius

Op donderdag 16 mei is, tijdens de Dag van de Projectontwikkeling, de NEPROM-prijs uitgereikt aan de gebiedsontwikkeling Cruquius van Amvest en Gemeente Amsterdam. Wij feliciteren hen met deze mooie overwinning. Ook Oostenburg was één van de vijf genomineerden. Ondanks het feit dat we de prijs niet wonnen, is het voor Stadgenoot een grote eer en compliment om in het rijtje te staan van de overige genomineerden: Wisselspoor van Synchroon en Gemeente Utrecht, City-Center Tilburg van Wereldhave, NEOO en Gemeente Tilburg en Oosterdokseiland van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Gemeente Amsterdam. Uiteraard een groot woord van dank voor alle betrokkenen die aan die project meewerken. In dit bericht lees je meer over de achtergronden. Lees hier het volledige juryrapport.

Trots op nieuwe buurt met groot sociaal hart

Egbert Dekker, directeur Vastgoed en Ontwikkeling: “Ondanks het feit dat we de NEPROM-prijs niet wonnen, ben ik enorm trots op alle betrokkenen die een bijdragen leveren aan dit project. Twintig jaar geleden namen wij als gebiedsregisseur het initiatief om de Van Gendt Hallen te kopen. Een paar jaar later verwierven wij een groot deel van dit gebied om het te ontwikkelen. Daarmee konden we ervoor zorgen dat er maar liefst zo’n 500 betaalbare woningen extra komen in het centrum van Amsterdam. Bovendien is het een buurt met een groot sociaal hart.”

Rijke historie in levendige stadswijk

Oostenburg is een voorbeeld van een complex binnenstedelijk project dat in hoog tempo wordt gerealiseerd. Een nieuw stukje stad wordt in één keer neergezet. In zeven jaar tijd zijn hier 1.500 woningen en ruim 100.000 m2 commerciële ruimtes gerealiseerd. De komende drie jaar komen hier nog 400 woningen en 20.000 m2 aan commerciële ruimte bij. Door de intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen – o.a. Stadgenoot, VORM, Steenwell, Gemeente Amsterdam, de Van Gendthallen en anderen betrokken partijen – verandert het eiland Oostenburg, dat een rijke historie kent, snel in een levendige stadswijk.

Ontmoeten staat centraal

Oostenburg wordt een bruisende plek waar ontmoeten centraal staat. Zo is de Van Gendt Hallen een rijksmonument dat wordt herontwikkeld tot een publiekelijk toegankelijk verzamelcomplex voor ondernemers en kunstenaars. Ook de Werkspoorhal, een fabriekshal uit 1929 met kathedrale afmetingen, verandert in een centrale commerciële ontmoetingsplek, ten behoeve van bijvoorbeeld foodtrucks, horeca, kunstexposities, etc.

Groeiende levendigheid in openbare ruimte

In de openbare ruimte is er ruim plek voor horeca met terrassen en zijn er veel binnentuinen en kades met bankjes waar mensen elkaar kunnen opzoeken om te werken, sporten, ontspannen of recreëren. Het kan allemaal op Oostenburg. Ook komt er een centraal buurtplein in het hart van Oostenburg. Bovendien zijn er steeds meer stedelijke voorzieningen waardoor de levendigheid groeit. Zo bieden de straten een verzameling van (woon-werk) woningen, winkels, horeca en voorzieningen in de plinten met verschillende groottes. 

Bijzondere architectuur met behoud industriële karakter

Oostenburg is een buurt met een rijke schakering van bijzondere architectuur. De nieuwe stadswijk staat in betekenisvolle verbinding met de omgeving en zet in op het versterken van de uiteenlopende buurten rondom het eiland. Oostenburg refereert naar de historische ‘pandenstad’. Met afwisselende architectuur en gebouwmaten, levendige plinten en behoud van het industriële karakter ontstaat een duurzame nieuwe buurt.

Dorpsgevoel met stadse sfeer

Langzaam maar zeker ontstaan er aantrekkelijke plinten met blurring concepten, waarbij de grenzen tussen horeca, retail en dienstverlening vervagen. Zo kunnen kantoren eruit zien als huiskamers en wordt kleding verkocht in een café. Lopend door de straten wisselen voordeuren, poorten, winkelruimtes en bedrijfsruimtes elkaar af. Hierdoor ontstaat de zo geliefde, typische sfeer zoals in de historische binnenstad van Amsterdam sfeer. Een plek waar mensen zich thuis voelen en zich in herkennen. Een kleine compacte buurt waar er het dorpsgevoel heerst in combinatie met een stadse sfeer.