Oplevering 203 sociale huurwoningen markeert belangrijke stap op Oostenburg

Deze maand levert bouwbedrijf Heijmans vier verschillende woongebouwen op aan woningcorporatie Stadgenoot. Dit is een belangrijke stap in de transformatie van Oostenburg tot een diverse, levendige stadswijk in hartje Amsterdam. Het gaat in totaal om 203 sociale huurwoningen bestemd voor zowel jongeren als ouderen en ook 3 bedrijfsruimten. De eerste bewoners – van woongebouw “De Stork” – kregen de sleutels van hun nieuwe woning gisteren uitgereikt. De tweede fase van de oplevering, waarin de overige bewoners worden verwelkomd, vindt op 28 november plaats.

De oplevering werd gistermiddag gemarkeerd met een symbolische sleuteloverdracht in Buurtkamer Over de Brug. Ook wordt er begin volgend jaar een feestelijke bewonersbijeenkomst georganiseerd om elkaar beter te leren kennen.

Divers, prettig en leefbaar

De vier woongebouwen geven een impuls aan het sociale karakter van de wijk. Egbert Dekker, directeur Vastgoed en Ontwikkeling bij Stadgenoot, licht toe: “Het is voor ons altijd een belangrijk uitgangspunt geweest om van Oostenburg een diverse, inclusieve wijk te maken. Wij realiseren hier sociaal, middenhuur en diverse niveaus koop voor zowel jongeren, ouderen als woongroepen. Met deze vier woongebouwen realiseren we in één klap het grootste aantal sociale huurwoningen op Oostenburg. Daar ben ik enorm trots op. Want juist die diversiteit maakt een wijk prettig en leefbaar.”

Betaalbare woningen

Lotte Terwel, dagelijks bestuurder van Stadsdeel Centrum gemeente Amsterdam, vult aan: “Ik ben blij dat op Oostenburg ook betaalbare woningen voor ouderen komen. Ik spreek veel oudere Amsterdammers die op zoek zijn naar een toekomstbestendige sociale huurwoning. Het is heel fijn dat die op deze plek worden toegevoegd. Dat kan ook weer bijdragen aan meer doorstroming.”

Contrasten in architectuur en gemeenschappelijke elementen

De vier woongebouwen zijn ontworpen door NEXT architects, Urban Echoes en HOH Architecten. Zij combineren contrastrijke architectuur met gemeenschappelijke elementen. Van cortenstaal tot houten bekleding, witte baksteen en zwarte modulestenen, elk gebouw heeft zijn eigen unieke uitstraling. De gedeelde groene ruimtes, waaronder een binnentuin en daktuinen, stimuleren ontmoeting.

Voor jong en oud

De vier woongebouwen zijn gerealiseerd door Heijmans. In de eerste drie woongebouwen (A, B en C) zijn in totaal 173 studio’s voor jongeren gerealiseerd. Woongebouw D omvat 30 seniorenwoningen, die aansluiten op de woonwensen van de oudere stedeling. Zo is er met een brede galerij en collectieve ruimte op de begane grond voldoende ruimte voor ontmoeting. Elk woongebouw heeft een eigen naam: enerzijds gericht op vooruitgang en innovatie en anderzijds kijkend naar de historie van dit gebied: De Stork (A), De Sluis (B), De Werkplaats (C) en De Stoomkracht (D).

Duurzaam en veiligheid

Naast het streven naar diversiteit en esthetische kwaliteit, ligt de nadruk ook op duurzaamheid en veiligheid. De woningen zijn gasloos en beschikken over hoogwaardig geïsoleerde gevels en groene daken. Remco Melgert, directeur Heijmans Woningbouw Amersfoort, benadrukt: “Een gezonde leefomgeving tijdens de bouw start met veiligheid in relatie tot de omgeving. Daarom werkten we met een prefab bouwsysteem. Zo zorgden we ervoor dat de overlast voor de buurt minimaal was, het veilig was op deze bouwpostzegel en de bouwtijd is verkort. Ik ben trots op de karakteristieke gebouwen en rustgevende binnentuin die we hier voor de huurders van Stadgenoot realiseerden.”

Impressie van de vier woongebouwen op kavel 6

Woongebouw A (naam: De Stork)                            137 studio’s voor jongeren
Woongebouw B (naam: De Sluis)                              8 studio’s voor jongeren
Woongebouw C (naam: De Werkplaats)                28 studio’s voor jongeren
Woongebouw D (naam: De Stoomkracht)              30 woningen voor senioren

Foto's: Jos Heijnen.

Nieuwe bewoner Enola is blij met haar jongerenwoning.

Nieuwe bewoner Tayriq is blij met zijn jongerenwoning.

Groepsfoto bij woongebouw “De Stork”: direct betrokkenen bij het realiseren van vier woongebouwen.

Interview met bestuurders: v.l.n.r. Remco Melgert (Heijmans), Lotte Terwel (Gemeente Amsterdam) en Egbert Dekker (Stadgenoot). 

Symbolische overdracht met cadeau door: Chiel van Bergeijk van Heijmans (l) en Henk van Os van Stadgenoot (r).