Prikactie bewoners: veel handen maken licht werk

Sinds januari vorig jaar woont Zoran Kovačević samen met zijn vriendin Ellen en twee kinderen aan de VOC-kade op Oostenburg. Hij heeft het enorm naar zijn zin en is geboeid door dit historisch gebied dat zich langzaam ontwikkelt van bouwput tot een moderne wijk. Maar eerlijk is eerlijk: ook zijn er uitdagingen. Zo irriteert hij zich aan het zwerfvuil op straat. Daarom startte hij met het organiseren van maandelijkse prikacties. Het resultaat is een groeiende community van betrokken bewoners.

Zoran's persoonlijke drive om de prikacties te beginnen kwam voort uit pure noodzaak. “In deze buurt zijn nog veel bouwactiviteiten. Ook verhuizen er regelmatig mensen. Dus op dit moment is de hoeveelheid afval groot. Vaak plaatsen mensen vuilnis naast de containers. De gemeente haalt regelmatig afval op, maar dat is vooralsnog te weinig. Door de wind ontstaat veel zwerfafval. Dit is voor veel bewoners een doorn in het oog.”

Simpel en doelgericht
Zijn oplossing was simpel en doelgericht. “Ik startte een WhatsApp-groep en verzamelde gelijkgestemden. Dit ondersteunen we door een nieuw Instagram-account "Oostenburg Lives", waar inmiddels ruim 500 mensen lid van zijn. Daar doen we ook de oproep om mee te doen met de prikacties.”

Cohesie in de buurt
“De eerste prikactie vond plaats in december, gevolgd door een tweede in januari”, vervolgt Zoran. “De mensen van de Buurtkamer regelen de prikkers en koffie. Gemiddeld komen er zo’n tien bewoners die willen meehelpen.” Hij glimlacht: “De acties zorgen niet alleen voor een schone omgeving, maar ook voor cohesie in de buurt. Bewoners laten hun waardering blijken en bieden soms zelfs een kopje koffie aan.”

Constructieve inzet
Ondanks zijn constructieve inzet, hoopt hij dat dit in de toekomst niet meer nodig is. “De basisgedachte is simpel: als bewoner betaal je belasting. Deze bijdrage wordt in de hele stad gebruikt om af te toe te vegen. Op dit moment gebeurt dat op Oostenburg nog niet. Daarom springen we zelf in. Dat is geen probleem, want dat gebeurt ook in andere buurten. Alleen hopen we uiteraard dat de gemeente dit snel oppakt.”

Meditatief en gezellig
Zoran streeft ernaar om de acties maandelijks te herhalen en moedigt andere bewoners aan om ook mee te doen: “Het is toch fantastisch dat we ons kunnen inzetten voor deze wijk? Dat geeft veel voldoening.” Hij vervolgt: “Het meedoen is heel laagdrempelig en kost weinig tijd. We zijn altijd binnen twee uur klaar. Dat kan individueel of samen. Ik vind het belangrijk dat het vrijblijvend is: niets moet, alles mag.” Ikzelf beschouw het schoonmaken als meditatief. Maar wil je gezellig kletsen met iemand? Dan kan dat natuurlijk ook. Onder het motto: veel handen maken licht werk.”

Ook meedoen? Meld je aan!
Wil je ook meedoen met deze prikacties? Of wil je je op een andere manier inzetten met bewoners? Dat kan! Je kunt je aanmelden bij Whats-app of volg de nieuwtjes op Instagram.