Rummieclub komt naar Oostenburg

Jonge ondernemers trekken naar Oostenburg. En niet zomaar ondernemers. Oostenburg staat al eeuwen in het teken van doen, van creëren, van ambacht. Ondernemers die hiervan houden weten hun weg naar de wijk weten te vinden. Zo ook Rummieclub. In 2019 hebben de Amsterdamse ondernemers Judith de Bie en Martijn Gerrits in Diemen hun destilleerderij geopend. Begin deze zomer (2022) verwachten ze hun eigen Rummieclub drankenwinkel te openen op Oostenburg.

Hoe komt Rummieclub drankenwinkel op Oostenburg er straks uit te zien?
Judith: “We komen in een mooi hoekpand in de Oostenburgermiddenstraat. Het pand is bijna 100 m2 met veel glas en hoge plafonds. Je kunt goed naar binnen kijken en dan zie je de vaten. De drankenwinkel wordt een plek waar we naast onze eigen specialiteiten, andere lokale drankmakers in het zonnetje zetten; van speciaal bier tot sterke drank en van frisdrank tot cocktails en likeuren. Een plek waar je rechtstreeks uit onze vaten kan tappen en zo een cocktail uit de koelkast pakt. We zorgen voor verschillende producten in verschillende prijsklassen. En kiezen juist voor de mooie, kleine merken.”

Waarom kiezen jullie voor Oostenburg?
Judith: “Het is een rauw en industrieel gebied waar de komende jaren veel nieuwe bewoners komen wonen. Het is een plek waar we ons als makers thuis voelen.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om rum te maken?
Judith: “Dat was best een proces en dat komt voort uit een hobby om zelf dingen te maken. Dat komt nu ook terug in de winkel, dichterbij de producten komen en begrijpen wat erachter zit. Het werd een hobby om zelf drank te maken. Ik ben fan van rum en sfeer die eromheen hangt. Het heeft een relaxte vibe die niet meteen heel erg over geld gaat. We hadden deze hobby en dachten: waarom gaan we daar niet echt iets van maken?”

Wat maakt jullie rum speciaal?
Judith: “Een eigen Nederlandse rum is heel uniek. Rum wordt meestal gemaakt in de tropische gebieden, waar suikerriet groeit. Onze rum heeft een vrij karaktervolle, stevige smaak. Wij werken vaak met wilde gisten die we uit onze tuin halen. Die wilde gisten zorgen voor spannende smaken.”

Wat willen jullie met Rummieclub bereiken?
Judith: “We willen vernieuwde aandacht voor kleinschalige, ambachtelijke productie. Dat we daar een mooi voorbeeld in zijn. Dat alle leuke mensen bij ons in de winkel langskomen en dat we samen dingen creëren en erover praten. En dat we zo met Rummieclub bijdragen aan de dynamiek van het gebied.”

Crowdfunding
Rummieclub is gestart met crowdfunding om de voorraad van de winkel voor te financieren. Met dat geld gaan ze drank inkopen bij andere ondernemers. Via Crowdaboutnow is het doel om €100.000 op te halen. En ze zijn al goed op weg!