Samen bouwen aan een groener eiland

Meer groen in de wijk: het klinkt simpel, maar vraagt creativiteit, samenwerking én doorzettingsvermogen. Hester Ombre, sinds september projectmanager namens stadsdeel Centrum, zet zich in voor een leefbaar Oostenburg. In dit interview vertelt Hester over haar rol, de plannen en hoe bewoners zelf hieraan kunnen bijdragen. “We zijn klein begonnen, maar de energie in de buurt is groot. Hier maken we samen het verschil.”

Als projectmanager namens stadsdeel Centrum is Hester Ombre sinds september 2024 betrokken bij Oostenburg. Met ruim twintig jaar ervaring binnen de gemeente Amsterdam en een groot hart voor de stad, pakt ze uiteenlopende vraagstukken op in het gebied. “Mijn werk is breed. Ik bewaak procedures rondom vergunningen, betrek collega’s van beheer bij de openbare ruimte en ik probeer de verschillende betrokkenen bij elkaar te brengen. Alles draait om verbinding: tussen beleid, uitvoering en de mensen in de wijk.”

Tijdgeest is veranderd 

In Oostenburg wordt volop gebouwd, maar ook steeds vaker gepraat over groen. “Toen de gemeente het definitief ontwerp van de openbare ruimte van Oostenburg in 2017 vaststelde, stond een compacte, stedelijke wijk centraal - met relatief weinig ruimte voor groen. Dat was ook de tijdgeest: de focus van het ontwerp lag sterk op stedelijke verdichting, met een industriële uitstraling. Dat benadrukt juist de identiteit van dit unieke gebied,” vertelt Hester. “Daarbij: tijden veranderen. De behoefte aan een groene leefomgeving nam sindsdien alleen maar toe. En die wens leeft niet alleen bij de gemeente, maar vooral bij de bewoners. Dat geeft energie om samen te kijken wat er alsnog mogelijk is. Dat doen we in nauwe samenwerking met Stadgenoot en Stadswerf Oostenburg.”

Groene stappen, groot en klein

Vanuit de bewoners kwam het ‘10-puntenplan’ voor meer groen. “Lange tijd was er geen projectleider om dit plan op te pakken, dus ben ik samen met de gebiedsmakelaar klein begonnen. Zo benaderden we bewoners actief om geveltuintjes aan te vragen. De eerste aanvragers kregen zelfs een bijdrage voor plantjes. En toen plantenbakken van de Czaar Peterstraat tijdelijk weg moesten, grepen we onze kans: ‘Zet ze maar op Oostenburg!’ Zo voegden we direct tijdelijk groen toe - én testten we of dit permanent kan blijven.”

Naast deze tastbare, snelle successen zijn er ook meer structurele projecten in ontwikkeling. “Een actieve bewonersgroep maakte een biodiversiteitsplan voor de VOC-kade, dat nu verder wordt uitgewerkt. Ook het pleintje bij de Zonnewendebrug gaan we samen met bewoners en ontwikkelaar vergroenen. En ook Stadgenoot startte al met een groen ontwerp voor het centrale buurtplein.”

Oploscafé

“De betrokkenheid van bewoners maakt echt het verschil,” benadrukt Hester. “Deze maand organiseerde Stichting Over de Brug een oploscafé rond het thema vergroening. Dit initiatief ontstond naar aanleiding van een buurtpeiling, waar de wens naar voren kwam voor meer groen. In het café gingen bewoners en betrokkenen in gesprek over wat er wél mogelijk is. Dat leverde veel concrete ideeën op, zoals meer geveltuintjes en gevelgroen. We spraken af dat we een praktisch startpakket maken om bewoners op weg te helpen.”

Ook het pleintje bij de Zonnewendebrug kwam ter sprake. “Er werden al ideeën gedeeld door de aanwezige bewoners, en we gaan nu verder aan de slag om op basis van die input het ontwerp vorm te geven. Ook gaf een bewoner van de VOC-kade een inspirerende presentatie over hun vergroeningstraject. Zulke voorbeelden laten zien hoe bewoners het initiatief nemen en hoe de gemeente vervolgens daarbij kan ondersteunen.”

Zichtbare resultaten

De eerste resultaten zijn zichtbaar en dat stemt positief. “Je merkt het in de wijk: er is beweging, betrokkenheid, initiatief. Als straks het pleintje bij de Zonnewendebrug en het buurtplein groener zijn ingericht, hebben we echt een belangrijke inhaalslag gemaakt. En ik ga me hard maken om de plantenbakken in de wijk te behouden – niet tijdelijk, maar structureel.”