Schetsontwerp buurtplein enthousiast ontvangen

Afgelopen week organiseerde Stadgenoot samen met stedenbouwkundig ontwerpbureau Urhahn en adviesbureau Buhrs een derde workshop in buurtkamer Over de Brug over ‘Ons Buurtplein’ op Oostenburg. Daar kwamen zo’n 30 enthousiaste (toekomstige) buurtbewoners, buurtorganisaties en ondernemers op af om te luisteren naar de plannen voor het ontwerp van het buurtplein. In dit bericht lees je een kort sfeerverslag.

Kunstwerk en poort

  • Kunstenaar Birthe Leemeijer is nog bezig met het uitwerken van haar lichtkunstwerk Golden Hour, die een plek krijgt op het buurtplein. Hierover geven we op een later moment een update.
  • Ondanks inspanningen om i.s.m. een smid de monumentale poort te openen, is dit niet gelukt. Het scharnier zit vast door de roest en er is een vergunning nodig voor eventuele reparaties, wat de kans op het openen van de poort verkleint.

Presentatie schetsontwerp buurtplein

Bij de vorige workshop afgelopen juli maakten deelnemers in groepjes moodboards om hun wensen voor het ontwerp van het buurtplein aan te geven. Er bleek al veel overeenstemming tussen de wensen: informele zitplekken en speelplek, waterpunt(en), voldoende groen en een jeu de boulesbaan zouden leuk zijn. Deze ideeën verwerkte Urhahn tot het schetsontwerp, waarin ook aandacht is voor de beleefbaarheid en de integratie van de historische context. Het schetsontwerp is voortgekomen uit de gedachte dat het plein een groene oase wordt waar je kunt verblijven met wat beschutting en tot rust kunt komen. Het huidige ontwerp heeft is rijk aan zowel hoog als laag groen, een terras bij de poort en een stratenpatroon in de vorm van olifantenpaadjes dat scooters ontmoedigt. In het midden van het plein is er plek voor een heuvel, geschikt voor optredens. ‘Losse’ stukjes groen zijn lastig in beheer, daarom zijn deze er minder in het ontwerp.

Zitplekken

De soort zitplekken zijn opnieuw besproken. Tijdens eerdere workshops benoemden deelnemers het idee van losse stoeltjes en picknickbanken. Losse stoeltjes moeten beheerd worden, dat maakt het geen geschikte optie. Deelnemers zijn enthousiast over het idee van picknickbanken en een aantal banken met rugleuning.

Muur

In het huidige schetsontwerp is een muur opgenomen met een deels open, deels gesloten structuur, aansluitend bij de historie van Oostenburg. De discussie over de structuur van de muur leidde uiteindelijk tot consensus. Een deels open, deels gesloten structuur draagt bij aan een geborgen plein, maar ook verbondenheid met de omgeving eromheen. Van welk materiaal de muur gemaakt wordt is onderdeel van het vervolgtraject dat Stadgenoot nu ingaat.

Beplanting en verlichting

Bij de beplanting ligt de focus op meerstammige bomen, wilgen, en bodembedekkers die insecten aantrekken. Het idee om de historie van Oostenburg te weerspiegelen in de plantkeuze werd ook besproken. Verlichting stemmen we af in overleg met het kunstwerk van Birthe, om te voorkomen dat het te overheersend wordt.

Deelnemers reageerden positief op het schetsontwerp. Nu begint het technische tekenproces en voeren we gesprekken met de gemeente over de uitwerking. Als we een stap verder zijn, informeren we alle betrokkenen opnieuw. Voor nu gaan we alvast aan de slag met het aanleggen van een tijdelijke jeu de boulesbaan bij Restaurant As.

Denk mee over de naam

Heb jij een idee voor een leuke naam voor het buurtplein? Dan horen we het graag! Stuur jouw idee op naar info@oostenburg.nl. We verzamelen alle namen die worden ingestuurd. Daarbij volgt Stadgenoot - waar nodig - altijd de formele route voor het kiezen van een naam.

 

Goede opkomst bij derde participatiebijeenkomst over de inrichting van 'Ons Buurtplein'.