Stadgenoot en Hillen & Roosen bouwen 78 huurwoningen
Deze week ondertekenden Stadgenoot en bouwbedrijf Hillen & Roosen de realisatieovereenkomst voor 78 nieuwe huurwoningen op Oostenburg. Verspreid over de kavels 11 A en B en 12 op Oostenburg verrijzen: 25 sociale huur, 17 middensegment huur en 36 intramurale zorgwoningen. Een belangrijke mijlpaal om dit gebied te laten transformeren tot een levendige en stoere buurt.
Egbert Dekker, directeur Vastgoed & Ontwikkeling bij Stadgenoot, kijkt uit naar de bouw die naar verwachting in april van start gaat: “We willen van Oostenburg een diverse en inclusieve wijk maken. Door aandacht te hebben voor bijzondere woonconcepten geven we extra kleur aan de buurt en spelen we in op het tekort aan geschikte woningen voor ouderen met en zonder zorgvraag. Hier gaat het om de geclusterde woonvorm voor de ouderen van coöperatieve vereniging Noorderzon en het Liesbeth List Huis een woonzorgvorm voor oudere kunstenaars met dementie of een somatische aandoening.”
Tom Bergmans, directeur bij Hillen & Roosen, onderschrijft dit: “Met de ondertekening van deze realisatieovereenkomst zijn we weer een stap dichter bij het diverser en inclusiever maken van een wijk die volop in ontwikkeling is. Wij zijn er trots op om samen met Stadgenoot bij te kunnen dragen aan het voor álle mensen toegankelijk houden van wonen in Amsterdam. We kijken uit naar de uitvoering van dit mooie project op deze uitdagende locatie!”
Ieder voor zich: geen fijne manier van leven
Ook Silvie Dronkers, voorzitter van Noorderzon is enthousiast over deze ontwikkeling: “Jaren geleden bedacht ik dat ieder voor zich wonen, alleen in een eigen huisje, geen fijne manier van leven was”. Pien de Jong, bestuurder van Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) haakt hierop in: “In het Liesbeth List Huis wonen kunstenaars beschermd, maar wel helemaal op hun eigen manier. Medewerkers die zelf actief zijn (geweest) in de kunstwereld geven zorg en ondersteuning. Het huis ademt creativiteit en zal daarom ook voor de buurt veel gaan betekenen!”
Kavel 11 A: 12 middensegment huurwoningen
Op deze kavel komen 12 woningen met middensegment huur (twee- en driekamerwoningen) ieder met een eigen buitenruimte. Op de begane grond van het gebouw komt een bedrijfsruimte. De oplevering staat gepland voor najaar 2025.
Kavel 11 B: 25 sociale en 5 middensegment seniorenwoningen
Op kavel 11 B ontwikkelt Stadgenoot voor coöperatieve vereniging Noorderzon in totaal 30 levensloopbestendige woningen (twee- en driekamerwoningen) voor senioren met ieder een eigen buitenruimte. Ook komen er een gemeenschappelijke woonkamer en een dakterras voor de bewoners. Op de begane grond komt een bedrijfsruimte. De oplevering is gepland voor het najaar 2025.
Kavel 12: 36 woningen voor kunstenaars met intramurale zorg
Op kavel 12 komt het Liesbeth List Huis, dat zal bestaan uit 36 sociale huurwoningen, een woonzorgcentrum voor kunstenaars met een intensieve zorgvraag. Er komen vier gemeenschappelijke woonkamers en een gezamenlijk dakterras en tuin die grenst aan de sociëteit op de begane grond. De sociëteit wordt verhuurd aan Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) waar activiteiten voor bewoners en de buurt georganiseerd gaan worden. Op de begane grond zijn zowel horeca als een medisch centrum gepland, waarbij een sterke behoefte is aan een huisartsenpraktijk.
Ruimtelijk en licht
De twee gebouwen met woningen en bedrijfsruimten die op kavels 11 A en B komen zijn ontworpen door architectenbureau rudy uytenhaak + partners architecten (RU+PA). Lichte atria en royale buitenruimtes geven maximale ruimtelijkheid aan de twee gebouwen. Binnen de gebouwen is er veel ruimtelijkheid die plaats biedt voor sociale interactie. Kavel 11B biedt levensloopstendig aanpasbare woningen die samen met woongroep Noorderzon zijn ontworpen. Het gebouw op kavel 12 is ontworpen door Studio Architectuur Maken. Het gebouw staat als monolitisch object (letterlijk betekent dit: uit één steen gehouwen) aan het plein en markeert het industriële verleden van Oostenburg. Zorg, klimaatadaptatie en flexibiliteit zijn vertaald in een stoer, industrieel gebouw dat past bij de creatieve bewoners.