Stenen lezen: een nieuw kunstwerk vertelt het verhaal van Oostenburg
Aan de betonnen wand in de binnentuin van Werf 8 is sinds kort iets bijzonders te zien: het kunstwerk 'Stenen lezen' van kunstenaar Maarten Heijkamp. Dit kunstwerk is onlangs onthuld voor de bewoners én voor iedere bezoeker die nieuwsgierig genoeg is om een kijkje te nemen. Een monumentaal keramisch reliëf dat de geologische geschiedenis van de plek verbeeldt en verbindt met de nieuwe architectuur. Deze verborgen parel is voor iedereen toegankelijk. Loop gerust eens langs en laat je verrassen.
Afgelopen vrijdag werd het kunstwerk feestelijk onthuld in het bijzijn van bewoners en betrokkenen. Wat ooit een uitgestrekte gladde betonnen wand was, is nu een markant kunstwerk geworden. Stenen lezen bestaat uit zes grote keramische reliëfs, opgebouwd uit in totaal 74 panelen. Op het eerste gezicht lijken de structuren abstract, maar wie langer kijkt ontdekt portretten van gesteenten. Maarten beschouwt de betonnen wand als een geologische verzameling en wil het diverse karakter van de afzonderlijke kiezels in de wand benadrukken. Heijkamp gebruikte gesteenten als in het beton van Werf 8 zelf, zoals die naar hier zijn meegevoerd door rivieren zoals Maas en Rijn, en eerder nog door landijs en een verdwenen rivier uit Scandinavië: de Eridanos.
Licht, klei en tijd
Het maakproces is net zo bijzonder als het eindresultaat. In zijn atelier gebruikte Maarten een camera obscura om kiezels uit te vergroten tot rotsachtige formaten op een natte kleiwand. Met zijn "fotografische hamer" beitelde hij deze vluchtige lichtbeelden in de klei, waar ze werden omgezet in een tastbaar structuurbeeld, een fotografisch keramisch reliëf. Vervolgens werden de kiezels vermalen en verwerkt in de geglazuurde buitenlaag van de reliëfs, een vorm van rematerialisatie. De resulterende “portretten” van gesteenten zijn elk ongeveer tweeëneenhalf tot drieënhalve meter breed en zijn op verschillende hoogtes aan de wand van de binnenplaats bevestigd, waar het veranderende strijklicht met de texturen en patronen van de stenen oppervlakken speelt.
Kunst die de buurt kleur geeft
Stadgenoot vindt het belangrijk dat kunst een plek krijgt in de openbare ruimte van Oostenburg. Kunst maakt een buurt niet alleen mooier, maar ook levendiger. Het zorgt voor verwondering, zet aan tot denken of brengt mensen met elkaar in gesprek. Stenen lezen is één van drie kunstwerken die op Oostenburg worden geplaatst. Elk werk is anders, maar samen geven ze karakter aan de wijk – een plek waar historie, creativiteit en het nieuwe stadsleven samenkomen.
Een feestelijk moment
De feestelijke onthulling van afgelopen 20 juni werd omlijst met korte gesprekken en toelichtingen van betrokkenen, waaronder projectleider Oscar. Zowel Egbert Dekker, directeur Vastgoed & Ontwikkeling bij Stadgenoot en ook Lotte Terwel, stadsdeelbestuurder Centrum van de gemeente Amsterdam, lichtten beiden toe waarom kunst van grote waarde is voor de woonomgeving. Vervolgens vertelde Claudia Linders, voorzitter van het Stadscuratorium Amsterdam, meer over de totstandkoming van het kunstwerk en de rol van kunst als bron van leren, kijken en beleven. Maarten Heijkamp zelf deelde hoe zijn fascinatie voor geologie en vergankelijkheid hem inspireerde tot het maken van dit werk – een kunstwerk waarin de sporen van de tijd tastbaar worden. Er was een video te zien van hoe zijn kunstwerk tot stand kwam. Bewoners luisterden naar het verhaal achter het werk en kregen de kans om vragen te stellen. Met Stenen lezen is Oostenburg een bijzonder kunstwerk rijker – een werk dat je niet alleen kunt bekijken, maar ook echt kunt lezen.
Meer informatie
Als je meer wil weten over de kunstenaar? Kijk dan op zijn website: www.maartenheijkamp.nl

Maarten Heijkamp

Lotte Terwel en Oscar Leemhuis

Egbert Dekker en Oscar Leemhuis




Op de foto v.l.n.r.: Egbert Dekker (Stadgenoot), Claudia Linders (Stadscuratorium), Lotte Terwel (Gemeente Amsterdam), Maarten Heijkamp (kunstenaar), Oscar Leemhuis (Stadgenoot), Inara Nevskaya en Jurrien van Duijkeren (Common Practice).