Studenten stedenbouw op excursie naar Oostenburg

Afgelopen vrijdag gingen zo’n 25 derdejaars studenten Stedenbouw van de Hogeschool van Amsterdam op excursie naar Oostenburg. In Buurtkamer Over de Brug kregen de stagiaires een kijkje in de keuken van deze interessante gebiedsontwikkeling. Zo konden zij op een informele manier ervaringen uitwisselen over onderwerpen, zoals: wat maakt het gemengde woon- en werkgebied van Oostenburg zo bijzonder? En wat komt hier allemaal bij kijken? In dit bericht lees je een kort sfeerverslag.

Inhoudelijk presentaties

De studenten werden ontvangen in Buurtkamer Over de Brug. Daar kregen zij onder andere vier inhoudelijke presentaties van o.a.:

  • Wicher Gielstra, stedenbouwkundige Gemeente Amsterdam;
  • Tess Broekmans, partner Urhahn Stedenbouw en Strategie;
  • Niels Bon, ontwikkelingsmanager Stadsgenoot;
  • Bart Reuser, architect en partner Next Architects.

Integrale benadering gebiedsontwikkeling

Deze presentaties gaven hen een divers beeld van de integrale benadering van gebiedsontwikkeling. Daarbij gingen zij in op diverse thema’s en vragen, zoals: wat maakt dit gemengde woon- werkgebied zo bijzonder? Wat leverden de principes van de Spontane stad op? De aanpak van de ‘organische gebiedsontwikkeling’ is door de huidige economische ontwikkelingen opnieuw relevant. Welke kenmerken, randvoorwaarden en strategieën kunnen we meenemen om de huidige uitdagingen aan te gaan? Hoe bewaken we de kwaliteit van de openbare ruimte? Hoe blijft de stad betaalbaar? Zijn we goed voorbereid op een nieuwe crisis? Wat is de rol van de Gemeente Amsterdam en het stedenbouwkundige bureau Urhahn? Hoe zijn projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties zoals Stadsgenoot betrokken bij deze gebiedsontwikkeling? Hoe is de samenwerking met architecten en de participatie van buurtbewoners? Tot slot maakten zij nog een wandeling door het interessante gebied.

Programmamanager Niels Bon geeft toelichting aan de studenten.

Diverse inhoudelijke presentaties in Buurtkamer Over de Brug.