“Voor en door Oostenburgers: sámen kom je verder.”

Maak kennis met Frido van Driem (35): ondernemer en sinds kort een trotse bewoner van een appartement in ‘De Susanna’ aan de Willem Parelstraat op Oostenburg. Met zijn bedrijf Timepath maakte hij al indruk in de startup wereld en riep het Financieel Dagblad hem onlangs uit tot één van de beste 50 jonge talenten. Waarom koos hij als vrijgezel voor deze buurt? In dit interview onthult Frido alles over zijn liefde voor Oostenburg.

"Amsterdam had altijd al een speciaal plekje in mijn hart”, aldus Frido. “In 2012 kwam ik hier wonen en huurde iets in De Pijp. Na verloop van tijd wilde ik gaan kopen en zocht naar een duurzame woning op een leuke, levendige en inspirerende locatie. Op een website met Amsterdamse nieuwbouwprojecten viel mijn oog op Oostenburg. Ik belde de makelaar, maar helaas waren alle woningen al vergeven.”

Voelt als thuiskomen

Teleurgesteld vervolgde hij zijn zoektocht. Maar Frido had geluk: “Een week later belde diezelfde makelaar: een koper had zich teruggetrokken en het was er toch een woning beschikbaar. Ik greep deze kans en kocht een appartement hier in ‘De Susanna’. Dit gebied heeft iets magisch en bijzonders, waar oud en nieuw naadloos in elkaar overgaan. Het voelt als thuiskomen.”

Bruisende sfeer

"Oostenburg is voor mij de ideale plek om te wonen en werken. Het is een buurt in opkomst, met een bruisende sfeer. De plek ligt dicht bij het Centraal Station, zodat ik me makkelijk kan verplaatsen. Daarnaast zijn leuke barretjes en restaurants. Zo ben ik groot fan van Roest, Brouwerij ’t IJ en van de Czaar Peterstraat met allerlei leuke vintage winkeltjes. Daarbij is dit gebied omringd door water, waardoor het een mooie locatie is om te gaan suppen. Mijn appartement is niet alleen een heerlijke plek om te wonen, maar ook een slimme investering voor later.” Lachend voegt hij toe: “Ook speel ik piano en was ik ooit lid van een coverband. Dus mijn droom is ooit nog een muziekstudio in de Van Genthallen te huren.”

Inspirerende vibe

“Oostenburg is de perfecte plek voor start-ups”, vervolgt Frido. “Er hangt hier een inspirerende vibe. Zo ontmoette ik al enthousiaste ondernemers van Roa Coffeebar en Ubed. Zelf ben ik in naast mijn dagelijkse werk bij Newcraft, eigenaar van het bedrijf Timepath. Ik ontwikkelde de software voor een handige tool waarmee mensen een tijdlijn of liveblog kunnen maken voor hun website of artikelen. De software van Timepath wordt nu als proef gebruikt door DPG Media (AD.nl), RTL (RTLnieuws.nl) en Mediahuis (NRC.nl) om liveblogs te maken of voor het in beeld brengen van de actualiteit d.m.v tijdlijnen. Daarnaast is het ook mogelijk voor consumenten om tijdlijnen te maken voor persoonlijke gebeurtenissen, zoals de levensloop van iemands oma van 90 jaar.”

Net een dorp

Begin januari was Frido aanwezig bij een bijeenkomst over Oostenburg. Daar zag hij de historische tijdlijn van Oostenburg aan de muur, die gemaakt is door Josje-Marie Vrolijk van Urhahn. Hij was direct enthousiast: “Blijkbaar bestond er nog geen online tijdlijn van Oostenburg, dus ik bood aan deze te digitaliseren. Daarmee kwam ik ook in contact met Josje-Marie die vaker tijdlijnen maakt voor andere organisaties. We gaan in de toekomst zeker iets voor elkaar betekenen. Kijk, juist dát vind ik nou zo prettig van deze plek. Ik ben geboren in Epe een kleine plaats op de Veluwe. Ook Oostenburg is net een dorp, waar veel bewoners en ondernemers elkaar kennen en willen helpen. Ik vind het hartstikke leuk een bijdrage te leveren aan dit gebied. Voor en door Oostenburgers: sámen kom je verder.”

Frido digitaliseerde de historische tijdlijn van Oostenburg die op de muur van het informatiecentrum staat afgebeeld. Deze tijdlijn op de muur is ontworpen door Josje-Marie Vrolijk.