Woningcorporatie Ymere bezoekt Oostenburg

Donderdag 6 jl. organiseerde woningcorporatie Ymere een inspirerende excursie naar Oostenburg. Door het geven van diverse presentaties en het maken van een wandeling door het gebied werden de circa 50 deelnemers ondergedompeld in de rijke geschiedenis en de stedenbouwkundige plannen van Oostenburg, een opkomend gebied in het hart van Amsterdam. In dit bericht lees je een sfeerverslag

Bij de aftrap in de fijne Buurtkamer Over de Brug vertelde Maarten Lankester (Landschaps- en stedenbouwkundig ontwerper bij Urhahn) uitvoerig over de historie van Oostenburg en het stedenbouwkundige plan. Zijn presentatie bood de deelnemers inzicht in de transformatie die Oostenburg doormaakt en de kansen die het gebied te bieden heeft. Vervolgens namen Niels Bon (Ontwikkelmanager) en Rens Nijenhuis (projectontwikkelaar) - beiden van Stadgenoot - het woord en gaven uitleg over het selectieproces van architecten voor de ontwikkeling van Oostenburg. Voormalig projectdirecteur Williëtte van Arendonk vulde dit verhaal aan.

Maquette

Daarna begaf de groep zich naar het INIT-gebouw waar de maquette van Oostenburg staat. Maarten leidde de deelnemers rond en gaf een toelichting op de maquette, waarop de toekomstige ontwikkelingen van Oostenburg tot in detail te zien waren. Ook bracht men een bezoek aan de Stadswerf Oostenburg, waar de deelnemers onder begeleiding van architect Ronald Janssen de kans kregen om de plek te zien die bedoeld is voor 550 woningen, waarvan ook 120 sociale huurwoningen met binnentuin.

Van Gendthallen en Werkspoorhal

Vervolgens bracht de excursie de deelnemers naar de indrukwekkende Van Gendthallen waar men ontvangen werd door eigenaar Eduard Zanen en Job Roos van Architectenbureau Braaksma& Roos. Zij vertelden gepassioneerd over de prachtige plannen met de hal. Daarna liep men naar de Werkspoorhal van VORM. Deze stoere hal is bijna klaar. De excursie eindigde op Kavel 2, waar Ferry in 't Veld van Architectuur Maken de ateliers van jonge architecten presenteerde. Hier werden de deelnemers geïnspireerd door de frisse ideeën en innovatieve ontwerpen, wat leidde tot boeiende gesprekken over de toekomst van architectuur op Oostenburg.