VOOR DE BUURT - INFORMATIE OVER BOUWEN OP OOSTENBURG

Oostenburg wordt de komende jaren ontwikkeld tot een nieuwe stoere stadswijk met circa 1800 woningen. Er komt een mooie mix van sociale, middensegment en vrije sector huurwoningen, koopappartementen, zelfbouwwoningen, ontspanningsplekken en horeca en bedrijvigheid. De historische kern van Oostenburg blijft bewaard, in de vorm van de 19e-eeuwse Van Gentdhallen, de monumentale Werkspoorhal, de oude kademuren en de iconische blauwe kraanbokken van Werkspoor.

Bouwen op Oostenburg

Verschillende ontwikkelaars en aannemers werken aan de bouw op Oostenburg. Op deze website vind je meer informatie over de actuele werkzaamheden en de planning van de bouw. Ook kun je per kavel zien welke organisatie aan het werk is en bij wie je terecht kan voor vragen of suggesties.

Van Gendthallen
In de vernieuwde Van Gendthallen komen ondernemerschap, technologie en kunst samen. Na de renovatie bieden de Van Gendthallen plaats aan een mix van startups, bedrijven, winkels, horeca, woningen en cultuur. De uitdaging voor architectenbureau Braaksma & Roos is om het gebouw weer te laten stralen, met een vitale functie die iets betekent voor de Amsterdammers.
Oplevering: Q3 2022
Website: www.vangendthallen.com
Kavel 4 & 5 - VORM
268 vrije sector huur en koopwoningen
Oplevering: in delen t/m Q1 2022
Website: www.wonenopoostenburg.nl
Kavel 3 & Werkspoorhal - VORM
De monumentale Werkspoorhal wordt een publieke plek voor exposities, markten, en horeca. Aan weerszijden komen nieuwbouwwoningen, die integraal onderdeel worden van de Werkspoorhal. In totaal komen er op deze kavel ca. 325 vrije sector huur en koopwoningen
Start bouw: gestart
Oplevering: Q3 2023
Website: www.eilandoostenburg.nl
Kavel 2 - Stadgenoot
97 sociale huurwoningen voor jongeren en 54 middensegment huurwoningen.
Opgeleverd in november 2020
Website: www.stadgenoot.nl
Kavel 6 - Stadgenoot
Ca. 160 sociale huurwoningen (studio's) voor jongeren en ca. 30 sociale huurwoningen voor ouderen
Start bouw: Q4 2020
Oplevering: Q4 2022
Website: www.stadgenoot.nl
Kavel 8 - Stadgenoot
Werf Acht is een nieuwbouwproject midden in Amsterdam. 38 huurwoningen in het middensegment en 26 koopwoningen gelegen op het stoere en centraal gelegen Oostenburg. De koopwoningen zijn nu in verkoop. Kijk hiervoor op werfjacht.nl
Start bouw: gestart
Oplevering: december 2021
Website: www.stadgenoot.nl
Kavel 10 - Stadgenoot
Stadgenoot gaat hier ca. 60 sociale huurwoningen voor jongeren realiseren
Start bouw: Q4 2024
Oplevering: Q4 2025
Website: www.stadgenoot.nl
Kavel 11 A B - Stadgenoot
Op deze kavels komen in totaal 25 sociale huurwoningen en 17 middensegmentwoningen. Een deel van deze woningen wordt toegewezen aan een collectieve woongroep voor ouderen.
Start bouw: Q2 2022
Oplevering: Q3 2023
Website: www.stadgenoot.nl
Kavel 11 C D E - Oostenburg SGN
Start bouw: Q3 2023
Oplevering: Q3 2024
Website: www.oostenburg.nl
Kavel 12 - Stadgenoot
Het ‘Leven Lief Huis’ is bestemd voor ca 32. kunstenaars van diverse pluimage - zoals schilders, musici, beeldhouwers, schrijvers, balletdansers en acteurs - van boven de 65 jaar met een vergevorderde vorm van dementie of een ¬somatische zorgvraag. Samen vormen ze een kleinschalige culturele woongemeenschap
Start bouw: Q4 2022
Oplevering: Q4 2023
Website: www.stadgenoot.nl
Kavel Stadwerf op Oostenburg
Ca. 540 woningen, sociale en middensegment huur en vrijesector huur en koop
Oplevering: in delen t/m Q2 2022
Website: www.wonenopoostenburg.nl
Roest
Het voormalige Koudgasgebouw wordt gerestaureerd, waarbij monumentale, karakteristieke elementen behouden blijven. Aan de kadezijde breidt Roest uit met een serre voor een restaurant.
Oplevering: eind 2021
Website: www.amsterdamroest.nl
Kavel 1 - Inntel Hotel Amsterdam Landmark
Een viersterrenhotel met ca. 300 kamers, restaurant en zwembad.
Geopend in april 2021
Website: www.inntelhotelsamsterdamlandmark.nl
Kavel 7 - Holland Immo Groep
Parkeerhuis Oostenburg krijgt 704 parkeerplaatsen voor zowel bewoners, ondernemers en bezoekers
Oplevering: Parkeerhuis is in gebruik

Website: www.q-park.nl
Kavel 9 - Being
Op één van de laatste kavels van Oostenburg ontwikkelt Being De Oosterlingen. Een bijzondere familie van zeven markante gebouwen, ontworpen door MVRDV, elk met een overtuigende, herkenbare identiteit. Samen vormen ze een vitaal eiland in de drukke stad, een stedelijke oase met een geheel eigen, bruisende dynamiek.
Start bouw: Q1 2023
Oplevering: Q2 2025
Website: www.deoosterlingen.nl

Kavel 11 F - Oostenburg SGN
Jenga House is een fraai, duurzaam en kleinschalig appartementengebouw. Een CPO-ontwikkeling waarbij bewoners meebepaalden hoe de indeling en het interieur eruit komen te zien. 15 koopwoningen variërend van 50 tot 140 m2.
Oplevering: Q2 2023
Website: www.jengahouse.nl
Kavel 11 G H
Twee kavels van samen ca. 716 m2 gelegen direct aan de Oostenburgervaart. Het is mogelijk hier 15 – 32 woningen te realiseren. De verkoopprocedure start op 30 augustus 2021.
Start bouw: Q4 2022
Oplevering: Q4 2023
Website: www.oostenburg.nl

Beweeg met je muis over de gekleurde kavels voor meer informatie. De informatie in deze plattegrond is onder voorbehoud van wijzigingen.
Planontwikkeling, bouw nog niet gestart  Bouw gestart  Gereed

ACTUEEL - LAATSTE 5 BERICHTEN

Ontwikkelaars en eigenaren treffen elkaar bij Tafel van Oostenburg

We hebben er lang op gewacht, maar maandag 14 juni was het weer mogelijk: een fysieke bijeenkomst van de Tafel van Oostenburg. Deze keer in het gloednieuwe Inntel Hotel Landmark op het leukste eiland van Amsterdam. De Tafel van Oostenburg is een (terugkerende) informele bijeenkomst van initiatiefnemers, ontwikkelaars en (gebouw)eigenaren op Oostenburg . Tijdens deze bijeenkomst wordt er gesproken over elkaars plannen en de stand van zaken rondom de ontwikkelingen op het eiland.

Tijdens de levendige bijeenkomst vertelden verschillende ontwikkelaars op het eiland vol enthousiasme over hun plannen, waaronder Being over hun plan voor kavel 9: De Oosterlingen. En de ontwikkelaar van Jenga House, waarvan de grond deze week is geleverd.

De Oosterlingen: Being verrijkt nieuwe Amsterdamse woonwijk Oostenburg met 144 appartementen

Op één van de laatste kavels van Oostenburg ontwikkelt Being De Oosterlingen. Een bijzondere familie van zeven markante gebouwen, ontworpen door MVRDV, elk met een overtuigende, herkenbare identiteit. Samen vormen ze een vitaal eiland in de drukke stad, een stedelijke oase met een geheel eigen, bruisende dynamiek.

De Oosterlingen is een nieuwe woon-werkplek met historisch besef, waar aandacht voor rust en ruimte hand in hand gaat met verbinden — van bewoners en buurtgenoten, jongeren en senioren, stad en natuur, verleden en heden. Een vitale leefomgeving met een verscheidenheid aan publieke voorzieningen. Een eiland binnen de wateren van de hoofdstad waar het leven wordt gevierd.

Historie voelbaar
Het waterrijke Oostenburg, om de hoek van de Czaar Peterstraat, kent een rijke industriële historie. Hier meerden de VOC-schepen aan om hun lading te lossen. Het stoere karakter van dit specifieke stukje Amsterdam komt terug in de vormgeving en materialisatie van de panden.

Architectenbureau MVRDV vertaalde de omgeving naar een contrastrijk volume van zeven expressieve panden. Tezamen huizen ze 144 appartementen. De variëteit aan huur- en koopwoningen is aantrekkelijk voor diverse doelgroepen, van gezinnen en young professionals, tot expats en empty nesters. Het totale bruto-vloeroppervlak is 13.950 m2, waarvan 1.000 mcommerciële plint.

Sterke identiteit
In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de materialisatie van de gebouwen; ze hebben gevels van glas, hout en gerecycled baksteen tot bio-based composite en rammed earth. De kas, het vogelhuis, de rots, het huis, de imker, de tuin, de klont: allemaal brengen ze hun eigen kwaliteiten in, gezamenlijk vormen ze één verhaal. Dat verhaal gaat over alles wat bloeit en groeit, leeft en zich ontwikkelt op het eiland.

Eilandleven
Een verrassend ensemble van gebouwen aan het toekomstige Buurtplein, op de kop van het eiland, vormt een entree voor het gebied en reikt de hand naar de directe omgeving en de rest van de stad. Met veel zichtbaar groen, in de vorm van semipublieke daktuinen met elk een eigen functie, van appelboomgaard tot moestuin en exclusief voor fauna toegankelijk dakbos. Waardoor ook de dierenwereld zich hier straks bijzonder welkom heet. Dit geldt eveneens voor de groene façade, die vormt straks een uitnodigend welkom voor tal van vogelsoorten.

Dialoog als uitgangspunt
Tegelijk kent het eiland een hoge bouwdichtheid. Samen met een omgevingspsycholoog is onderzocht hoe de nieuwe bewoners zich straks echt thuis zullen voelen, op ‘hun’ eiland. Herkenbaarheid van ‘mijn gebouw’ bleek van essentieel belang. In dialoog met de architect heeft dit geleid tot een opmerkelijke speelsheid binnen en tussen de volumes, vergaande detaillering en onderscheidende materialisatie. Naast de onderscheidende vorm en materialisatie verschillen ook de functies per gebouw, qua type woningen maar ook bijvoorbeeld in de programmering.

Stad en bewoners in balans
Welzijn, de menselijke maat, en welbevinden staan centraal. Zodat iedereen zich duurzaam aan deze unieke plek kan hechten. Zogenaamde prikkelzones ondersteunen de veranderende behoefte voor levendigheid, verbinding of juist rust. De veelzijdige programmering, met onder meer doe horeca, een social impact factory en gezonde grab ’n go, sluit hierbij aan. Zo kom je straks samen op het plein, connect je bij de brainwash wasserette, op de collectieve daktuin of kijk je samen een zelfgekozen film in de private cinema voor 12 personen. Er is ook aandacht voor de individuele binnenwereld, met semipublieke en private ruimten, en door het slim nadenken over de oriëntatie van de gebouwen en indeling naar verschillende doelgroepen, leefstijlen en bioritmen.

Wie straks woont op De Oosterlingen is eilandbewoner in de drukke stad, waar continu de dialoog wordt gezocht met de medemens, (natuurlijke) omgeving, en de eigen innerlijke stem. En dat in hartje Amsterdam.

Kwaliteitsimpuls voor een nieuwe stadswijk
Na een competitie won Being de door Stadgenoot uitgeschreven tender voor de ontwikkeling van Oostenburg. Bas van Dam, CEO van Being, en Patrick Barské, Directeur Vastgoed & Ontwikkeling van Stadgenoot, ondertekenden op 11 juni 2021 de overeenkomst over de verwerving. Barské is onder de indruk van het plan van Being. “In dit plan zie je een uitgesproken visie, samen met het ontwerp van Winy Maas. Dit is een prachtige aanvulling op het toch al mooie aanbod op Oostenburg. Ik kijk uit naar de samenwerking bij de ontwikkeling van deze stoere stadswijk met een hechte gemeenschap.” 

Als gebiedsontwikkelaar realiseert woningcorporatie Stadgenoot samen met marktpartijen op Oostenburg een nieuwe buurt die toegankelijk wordt voor iedereen met een gevarieerd aanbod van ongeveer 1800 woningen. Er komt een mooie mix van sociale, middensegment en vrije sector huurwoningen, koopappartementen, zelfbouwwoningen, ontspanningsplekken en horeca en bedrijvigheid. Eind 2022 start de bouw van De Oosterlingen, die 18 maanden in beslag zal nemen.

Betrokken partijen
Ontwikkelaar: Being

Verkoper: Stadgenoot

Architect: MVRDV

Landschapsarchitect: DELVA Landscape Architecture/ Urbanism

Omgevingspsycholoog: De Omgevingspsycholoog

Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs

Installatietechnisch adviseur: Arup

Adviseur bouwfysica: DGMR

Bouwkostenadviseur: IGG Bouweconomie

Afnemer publieke plint: Buildings that Matter

Juridisch adviseur koper: Allen & Overy

Juridisch adviseur verkoper: Loyens & Loeff

Commercieel adviseur: Res & Smit

Over Being
Als onderdeel van een nieuwe generatie ontwikkelaars realiseert Being duurzame gebieden die mensen helpen het beste uit zichzelf te halen. De ontwikkelaar is onder meer bekend van nhow Amsterdam RAI, het grootste nieuwbouwhotel van de Benelux. Tot de lopende projecten behoren onder andere Mediavaert, het houthybride kantoor van DPG Media, en VDMA, een levendige stedelijke hub met woningen, kantoren, openbare ruimte mét stadsbos in Eindhoven. In Nederland is Being de eerste vastgoedontwikkelaar met een BCorp certificering. Want we zijn overtuigd van het idee dat we allemaal onderdeel zijn van something bigger.
Voor meer informatie: www.being.nl

Over MVRDV
Het internationale, in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV biedt eigentijdse oplossingen voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur in alle regio’s ter wereld. MVRDV – opgericht in 1993 door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries – werkt multidisciplinair en past daarbij zoveel mogelijk innovatieve en duurzame technologieën toe. Met als resultaat uitgesproken, vernieuwende projecten die onze steden en landschappen op weg helpen naar een betere toekomst.  De 280 architecten, ontwerpers en medewerkers creëren projecten met een grote reikwijdte, van gebouwen op diverse schalen tot masterplannen en visies, van installaties tot tentoonstellingen.
Voor meer informatie: www.mvrd.com

Over Stadgenoot
Stadgenoot is een woningcorporatie in Amsterdam. Wij verhuren zo’n dertigduizend sociale huurwoningen, met een gemiddelde huur van 500 euro per maand. Stadgenoot staat voor betaalbare woningen in een toegankelijke stad. Daarnaast verhuren we circa 1.500 woningen met een huur vanaf 800 euro per maand, 1.700 bedrijfsruimtes en 2.700 parkeerplekken.
Voor meer informatie: www.stadgenoot.nl

Start werkzaamheden kavel 11F: Jenga House kavel

In week 24 (vanaf 15 juni) starten de eerste werkzaamheden voor Kavel 11 F, Jenga House. Vink Bouw gaat eerst de bouwplaats inrichten.  In week 27 wordt naar verwachting gestart met het boren van de WKO (Warmte Koude Opslag bronnen). Vink Bouw doet er alles aan om de overlast zoveel als mogelijk te beperken, echter kan dit wellicht wat geluidshinder veroorzaken. Zij vragen hiervoor uw
begrip.

Start heiwerkzaamheden kavel SOO

Op 1 juni start Van Wijnen met de heiwerkzaamheden op kavel SOO, naast de Van Gendthallen en het INIT gebouw.  De werkzaamheden kunnen hinder geven door geluidsoverlast en trillingen. Zij doen er alles aan om de overlast zo minimaal mogelijk te houden.